Gilbert Baker

Gilbert Baker i Irland (Eire) i 2011. Foto: Tony Maxwell.

Du er kanskje ikke hørt navnet Gilbert Baker, men du har nesten helt sikkert sett det ikoniske flagget han designet. Det fargerike flagget er blitt verdens kraftigste symbol på LHBTIQ-stolthet og LHBTIQ-rettighetskamp.

Tusen takk Gilbert Baker for regnbueflagget du har gitt oss, måtte du hvile i fred – vi lover at dine tanker, visjoner og regnbueflagget du gav oss aldri skal få hvile.

Ønsket om et felles symbol

Før regnbueflagget benyttet mange i det skeive miljøet den rosa trekanten og i litt mindre grad den svarte trekanten som symbol – de samme symbolene som homofile og lesbiske måtte bære under det tyske naziregimet.


Den rosa trekant var for homofile, den svarte for lesbiske og den rosa over gul var for homofile jøder.

Uttrykket «skeiv» var opprinnelig et skjellsord om homofile benyttet under andre verdenskrig, men ble adoptert av det norske LHBTIQ-miljøet. LHBTIQ = Lesbiske, Homofile, Bifile, Transgender, Internsex og Queer.

«Oslo Pride» het tidligere «Skeive Dager», og en rekke prider i Norge benytter fortsatt ordet «skeiv».

Et felles symbol blir til

Gilbert Baker er kunstneren fra San Fransisco som skapte regnbueflagget i 1978. Regnbueflagget er det første prideflagget i «LHBTIQ-pride-flagg-familien» som har blitt omfavnet av LHBTIQ-miljøet verden over.

Regnbueflagget er blitt et såpass sterkt symbol, at det er i dag er forbudt i flere land eller forbundet med fare for fysisk angrep, liv eller fengselsstraff å benytte regnbueflagget.

Gilbert Baker ble født i den 2. juni 1951 den amerikanske delstaten Kansas - en relativ konservativ delstat. Bestemoren eide en klesbutikk. Faren var dommer og mora var lærer.

Baker tjenestegjorde i den amerikanske hæren fra 1970 til 1972, men han opplevde mye homofobi i løpet av sin tid i der. Han var stasjonert som lege i San Francisco i perioden da homorettighetsbevegelsen oppsto med tyngde der.

Etter å ha fullført militærtjenesten, brukte Gilbert sine kunstneriske talenter i sit politiske engasjement, og laget bannere for antikrigs- og pro-homofile til bruk i marsjer og protester. På forslag fra venner og kolleger, inkludert den homofile San Francisco ordføreren Harvey Milk, begynte Gilbert arbeidet med å lage et nytt symbol for den homofile og lesbiske politiske bevegelse.

Året etter startet Gilbert å arbeide hos «Paramount Flag Company» i San Francisco. Hans talent for flagg og bannere fanget blant annet oppmerksomheten til borgermester Dianne Feinstein, som ga ham i oppdrag å designe flagg og bannere for hennes første valgte innsetingsseremoni.

Gilbert fikk mange høyprofilerte oppdrag fra byen, og designet flagg for fremtredende hendelser som besøk av utenlandske statsledere og høytstående personer.

Da «Paramount Flag Company» stengte dørene i 1987, fortsatte Gilbert Baker å lage flagg for ulike klienter som blant annet «San Francisco Symphony Black and White Ball», rockekonserter i Golden Gate Park, samt scener og gatevisninger for byens ridebegivenheter.

Utgangspunktet var at Gilbert ønsket å erstatte den rosa trekanten som det skeive miljøet hadde tatt i bruk. Dette med bakgrunn at den rosa trekanten hadde en meget mørk og trist fortid. Et ønske om et nytt symbol som var positivt og som hyllet kjærligheten.

Fargene i det orginale åtteragende flagget symboliserer:

Rosa: Seksualitet/ Rød: Livet/ Orange: Sunnhet/ Gul: Sollys/ Grønn: Natur/ Turkis: Kunst/ Blå: Harmoni/ Lilla: Sjel

Gilbert heiser det originale regnbueflagget i 1978. Foto: James McNamara. Courtesy of Mick Hicks.

Gilbert Baker designet det første regnbueflagget, og det ble først presentert under «San Francisco Gay and Lesbian Freedom Day Parade» den 25. juni 1978. Gilbert ledet tretti frivillige ved «Gay Community Center» i San Francisco for å håndfarge tøy og sy regnbueflagg til paraden.

Regnbueflagget ble også heist på United Nations Plaza i forbindelse med «San Francisco Gay Freedom Day Parade».

Etter drapet på den homofile San Francisco ordføreren Harvey Milk den 27. november 1978 ble etterspørsel etter regnbueflagget stor. For å møte denne økte etterspørselen begynte «Paramount Flag Company» å selge en versjon av flagget ved hjelp av regnbuestoff med syv striper: rød, oransje, gul, grønn, turkis, blå og fiolett.

Da Gilbert Baker økte produksjonen av sin versjon av regnbueflagget, droppet han også den lyserøde stripen på grunn av utilgjengelig av varmrosa stoff.

I 1979 endret Gilbert Baker regnbueflagget igjen. Bakgrunnen var at når regnbueflagget ble hengt loddrett fra lyktestolpene på «San Franciscos Market Street», ble midtstripen skjult av selve stolpen. Å endre flaggdesignet til et flagg med seks striper istedenfor sju striper var den enkleste måten å rette dette på, så den turkise stripen ble droppet, noe som resulterte i en seks stripeversjon av regnbueflagget som vi kjenner i dag - rød, oransje, gul, grønn, blå og fiolett.

I 1994 flyttet Gilbert til New York City, hvor han bodde resten av sitt liv. Der fortsatte han sitt kreative arbeid og LIHBTIQ-aktivisme. Samme året laget han verdens største regnbueflagg fram til da i forbindelse med feiringa av 25-årsjubileet for 1969-opptøyene i Stonewall - forløperen til dagens pride. Kjenner du ikke til Stonewall opptøyene 25. juni 1969, så anbefaler jeg denne filmen her "How the Stonewall Riots Sparked a Movement"

I forbindelse med 25-års jubileet for regnbuefIagget i 2003 produserte Gilbert Baker et regnbueflagg som strakk seg fra Mexicogolfen til Atlanterhavet i Key West. Etter denne jubileumsmarkeringa sendte han deler av flagget til mer enn 100 byer rundt om i verden.

I 2015 rangerte «Museum of Modern Art» (MoMA) regnbueflagget som et internasjonalt anerkjent symbol. Regnbueflagget i MoMA, og kan også ses her!

Gilbert Baker sammen med President Barak Obama i "Det Hvite Hus" i juni 2016. Foto: Courtesy of the Obama Library.

9. juni 2016 nådde Gilbert et av sine høydepunkt som LHBTIQ-aktivist. Han ble invitert til Det Hvite Hus i Washington D.C. for en mottakelse i forbindelse med LGBT Pride Month (juni). Der ga han personlig president Barak Obama et håndfarget bomullsregnbueflagg.

Dessverre døde Gilbert i 2017 av hjerte- og karsykdom kun 65 år gammel i sitt hjem i New York City. I forbindelse med Gilbert Bakers bortgang, sa senator i California, Scott Wiener, at Baker "bidro til å definere den moderne LHBT-bevegelsen".


I juni 2019 ble Gilbert Baker en av de femti amerikanske pionerene og heltene som ble æret på «National LGBTQ Wall of Honor» ved «Stonewall National Monument» (SNM) ved «Stonewall Inn» i New York City.
SNM er det første amerikanske nasjonale monumentet dedikert til LGBTIQ-rettigheter og historie, og avdukingen av veggen ble gjort i forbindelse med 50-årsjubileet for Stonewall-opptøyene (Stonewall Riots – forløperen til dagens pride).

I jubileumsåret 2019 ble det også installert en minneplate på «Stonewall Riots Square» i Paris. Minneplaten ble avduket av blant annet Paris´ borgermesteren av Anne Hidalgo og aktivister fra Stonewallopptøyene.

Denne nye plassen ligger i sentrum av «The Marais».

I desember 2019 ble “Gilbert Baker Foundation” stiftet - en stiftelse etablert i New York City. Arbeidet gjøres på frivillig basis.

“Gilbert Baker Foundation” oppgaver, er:

For å beskytte og utvide arven etter Gilbert Baker, skaperen av LGBTQ Regnbueflagget, som aktivist, kunstner og pedagog.

Å registrere og markedsføre historien om etableringen av regnbueflagget og dens innvirkning på verden.

Å lære fremtidige generasjoner om LGBTQ Regnbueflagget.

Å støtte og styrke vårt oppdrag på et samarbeidsnivå mellom stiftelsen og allierte, inkludert LGBTQ-samfunnet og kunstnere, organisasjoner, utdanningsinstitusjoner, ideelle organisasjoner, museer, arkiver og pressen.

Å fremme dette oppdraget til den store verden utenfor LGBTQ-samfunnet.

Besøk deres nettside og følg de på deres Facebookside:

Gilbert Baker Foundations Nettside

Gilbert Baker Foundations Facebookside

På nettsida til “Gilbert Baker Foundation” finner du mer informasjon om Gilbert Baker – hans liv, virke og arv.

Her kan du også finner en rekke interessante videoer om og med Gilbert Baker.

"Skeive Dager" i Oslo (nå "Oslo Pride"). Flagget først i paraden som også benyttes i dag, er produsert av www.nordicpride.com i forbindelse med "Europride 2004" i Oslo. Foto: BLIKK

Regnbueflagget i Norge

I starten var det det primært «Det norske Forbundet av 1948» (DNF-48) som benyttet regnbueflagget. DNF-48 var en av forløperne til "Landsforeningen for Lesbiske og Homofilie" (LLH) som ble stiftet i 1992, og senere "FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold".

Jeg mangler informasjon om når og bruken av regnbueflagget den første tida det kom til Norge, så her er jeg takknemlig hvis du vet noe. Send meg gjerne informasjon som jeg kan dele her.

Forløperen til www.nordicpride.com startet som de første i Norge å spre regnbueflagget på brei basis gjennom salg, sponsing og ikke minst gi bort regnbueflagg til venner og bekjente. Startkapitalen var vel rundt kr 1000,- og vanvittig mange arbeidstimer ble lagt ned på frivillig basis av meg og min eks kjæreste.

Jeg fikk ideen om å få spre regnbueflagget bredt i Norge da jeg i 20-årene bodde en periode i Baltimore og Washington D.C. sammen med min daværende kjæreste. I USA så jeg regnbueflagget vaiet fra puber, cafeer, uteplasser og bokhandlere.

I Washington D.C. ble mitt første regnbueflagg kjøpt på «Lambda Rising Bookstore» nær Dupont Circle. «Lambda Rising Bokkstore» var en stor LHBTIQ-bokhandel som også hadde regnbueflagg og prideprodukter. Jeg var ukentlig innom og kjøpte skeive bøker (jeg kjøpe svært mange skeive bøker) - og mitt første regnbueflagg. Noen av de skeive bøkene og mitt første regnbueflagg tok jeg med meg tilbake til Norge. Det var derfor med stor sorg jeg fikk beskjed at «Lambda Rising Bookstore» i 2010 ble lagt ned.

Jeg ønsket at regnbueflagget skulle bli folkeeie og vaie over hele Norge, og fant ut etter hvert at for å få dette til var å åpne en pridestore i Norge. Jeg var også den første som hadde salgsstand med regnbueflagget og prideprodukter i pride park sammen med min daværende kjæreste under Skeive Dager (senere Oslo Pride).

Min motivasjon for å spre regnbueflagget var og er politisk.

Prideflagg eies av alle

Etter ønske fra Gilbert Baker, så er ikke regnbueflagget mønsterbeskyttet (trademark/ copyright) – dette i likhet med alle andre flagg.

Suksessen med regnbueflagget og den betydningen det har for så mange, ligger nok mye i at det ikke er mønsterbeskyttet. På den måten kan alle som ønsket ta regnbueflagget i bruk og vise verden at de står bak de verdiene regnbueflagget står for. Mange firma benytter regnbueflagget på sine produkter som f.eks. Levi’s og Absolutt Vodka.

Bruk regnbueflagget, men husk at det ikke er et «partyflagg» - regnbueflagget har et klart budskap.

Stor takk til “Gilbert Baker Foundation” for hjelp, god dialog og materiale til denne nettsida.

Skriv med pride

For å hedre Gilbert Baker, er det utviklet en eget font som du gratis kan laste ned og benytte.

Kan lastes ned gratis her! Den finnes både i farger og svart.

Vi har det originale regnbueflaget fra 1978

Av historiske grunner har vi har valgt å tilby det opprinnelige regnbueflagget i fra 1978 i vår butikk Du finner det i to ulike størrelser:

90 x 150 cm

60 x 90 cm

Deler at materialet på denne nettsida er rettighetsbelagt

  • All tekst fra denne nettsida (i sin helhet eller utdrag) kan benyttes gratis med referanse til www.nordicpride.com og lenke til www.nordicpride.com hvis benyttes digitalt.
  • Alle foto på denne nettsida er opphavsrettsbeskyttet, og kan ikke benyttes fritt.
  • Alle rene flaggillustrasjoner som benyttet på denne nettsida kan fritt benyttes.